Lietuvoje atlikti gyventojų faktinės mitybos tyrimai rodo, kad lietuvių mityba yra nesubalansuota ir nepalanki sveikatai, o cukraus vartojimo rekomendacijos gerokai viršijamos.
VšĮ Karoliniškių poliklinikos dietologė Edita Saukaitytė – Butvilė teigia, kad norint gyventi sveikai, nereikėtų pulti į kraštutinumus ir paniškai bijoti cukraus ar visiškai jo atsisakyti. Naujausiais Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, rekomenduotina suvartojamų laisvųjų cukrų norma turėtų sudaryti ne daugiau 5 procentų visos per dieną suvartotos energijos, t. y. apytiksliai 25 gramai cukraus per dieną suaugusiam žmogui.

Organizmui žalingas yra pridėtinis arba laisvasis cukrus. Laisvasis cukrus yra gamintojo ar vartotojo dedami į patiekalus ir gėrimus jų gaminimo metu ar valgant.  Tai – gliukozė, fruktozė, sacharozė. Laisvajam cukrui priskiriama ir natūraliai meduje, sirupuose, vaisių sultyse ir sulčių koncentratuose esantis cukrus.

Kad šios rekomendacijos laikytis būtų lengviau, parengėme 5 praktinius patarimus, kaip mažiau vartoti cukraus:

1. Sultys, kaip ir vaisiai ar trinti jų kokteiliai, turi daug vaisių cukraus, kurio perteklius veikia taip pat kaip pridėtinis cukrus. Pavyzdžiui, 350 ml stiklinė obuolių sulčių turi net 39 g. cukraus, o viename 100 g. banane jo kiekis gali būti net 13,5 g.! Todėl vaisius bei jų sultis vartokite saikingai, rekomenduojama išgerti ne daugiau 150 ml. natūralių sulčių per dieną, patartina jas pusiau skiesti su vandeniu.

2. Atidžiai skaitykite etiketes. Rinkitės gaminius, kurių etiketėse nurodyta, kad 100 g produkto yra mažiau nei 10 g laisvojo cukraus, dar geriau – mažiau nei 5 g. / 100 g. Pirkdami gaminius ieškokite etikečių, pažymėtų „Rakto skylute“ – Sveikatos apsaugos ministerijos įteisinto tarptautinio maisto produktų ženklo, kuriuo žymimi sveikesni, mažiau cukraus, riebalų ir druskos turintys produktai.

3. Stenkitės savo mitybos racioną formuoti atsisakydami perdirbto maisto, kuriuose yra rafinuotų angliavandenių, cukraus. Valgykite daugiau kompleksinių angliavandenių, ląstelienos turinčio maisto (pavyzdžiui, šviežių vaisių, daržovių, pilno grūdo duonos, saldžių bulvių, pupų, rudųjų ryžių, pilno grūdo makaronų). Daugiau gamindami galėsite lengviau kontroliuoti kiek cukraus suvartojate. Be to, galite pasiruošti sveikų, mažai cukraus turinčių užkandžių, kurių galėtumėte užkąsti, pajutę norą valgyti.

4. Jei nenaudojate balto rafinuoto cukraus, bet blynus ar jogurtą kasdien saldinate klevų sirupu, kaskart gerdami arbatą ją saldinate šaukšteliu medaus, tikriausiai viršijate rekomenduojamą cukraus normą. Šios saldžios cukraus alternatyvos taip pat priskiriamos laisvajam cukrui. Saldumą kepiniuose padidinsite naudodami natūraliai džiovintus vaisius (patikrinkite sudėtį, kad nebūtų išmirkyti cukraus ar kitame sirupe), datules ar įmaišydami cinamono.

5. Vietoj saldintų gėrimų, sulčių ir jų gėrimų ar limonadų, rinkitės vandenį, nesaldintą arbatą, mineralinį vandenį, kurį galite pagardinti vaisių gabaliukais ar skiltele citrinos. Taip ne tik numalšinsite troškulį, bet ir išvengsite nevertingų ir daug cukraus turinčių gėrimų.

Vis daugiau kalbant apie cukraus žalą, įtaką nutukimui, širdies ir kepenų ligoms, diabetui, dislipidemijai, vėžiui  bei kitomis ligomis, svarbu atsiminti, kad visiškai cukraus atsisakyti nederėtų. Pasak dietologės Editos Saukaitytės – Butvilės, cukrus ir angliavandeniai yra gyvybiškai reikalingi mūsų organizmui, tačiau jį vartojant svarbiausia yra laikytis auksinio saiko principo ir neviršyti rekomenduojamos cukraus normos.